CultureAdapter

HOME
EVENTS
EDITORIAL
MUSIC
KUVIA PICS
STORIES I
STORIES II
STORIES III
ABOUT US
NEWS & LINKS

Jutut StorIES III

 
KOTINI
              
 
Alakuloisena talsin hietapolkua

kotiani kohti. Pienen kuusikon

takaa putkahtaa esiin

harmaahirsinen tölli, jonka

vanhat hirsiseinät ovat tupajumin syömät. Sammaleristeiset hirsien välit ovat ruskean tomun peitossa tupajumien jäljiltä. Parhaat päivänsä elänyt pärekattokin lojuu harmaana ja rikkinäisenä osin paljaiden ruodelautojen päällä. Savupiippu on levällään, kuin Tyyny-Jussin virsikirja. Jokunen irronnut tiili lojuu yksinäisenä katolla piipun juurella. Harmaa savu nousee syyspäivän ankeuteen rikkonaisen piipun hormista. Kallellaan oleva vanha pihapihlaja nojaa lähes kiinni töllin seinustaan. Valkoiset vuorilaudat ympäröivät pieniä ristikkoikkunoita, muistuttaen minua vankilan ristikkoikkunoista.Silmäni kyyneltyvät kotiinpaluusta.

On kulunut yli viisitoista vuotta lähdöstäni maailman turuille. Paljon on vettä virrannut kotijoessani lähtöni jälkeen, kun seikkailin Marrakesissa vuoden, toistakin. Sotkeuduin sitten matkoillani Turkissa huumeisiin ja jäin kiikkiin. Sain synkkääkin synkempää linnatuomiota siellä 14 vuotta.

Tyhjätaskuna ja henkisesti murjottuna olen saapunut kotiini, kuin tuhlaajapoika muinoin. – Koputtamatta avaan ristilaudoituksella vuoratun ulko-oven, joka johtaa suoraan yksihuoneiseen töllin tupaan. Paljaat ja pinttyneet hirsiseinät ovat halkeilleet monista kohdin. Torakoita juoksee hirsien rakosissa pakosalle, mikä minnekin päin. Tuttu ja musta kaappikello tikuttaa tietoa ajankulusta
hirsiseinällä. Pinttynyt ryijy roikkuu vinossa toisella puolen seinää, johon on punaisella langalla kuvioitu teksti: OMA KOTI KULLAN KALLIS. - Hirveä haju lyö nenääni tupaan tultuani.

Vanha isäni touhuaa päältä syötettävän hellan kimpussa, vetäen hiilloksesta klapeja sivummalle. Iso metalliastia turisee hellan päällä. Siitä lähtevä metalliputki johtaa ison puusaavin lävitse läkkikannun päälle. Putkesta tippuu läkkikannuun pahanhajuista nestettä. –Vanha koukkuselkä isäni keittää pontikkaa ja on polttanut sen pohjaan,joten haju on voimakas ja etova. -

Vanha äitini haukkoo henkeään vanhassa keinutuolissa istuen. Huomaan hänen toisen jalkansa olevan poissa. – Itkien halaan äitiäni ja hän sopertaa vaivalloisesti: Minulla on paha sokeritauti ja jalkani on katkaistu kuolion takia. – Menen avaamaan ikkunaa, joka on tiukasti suljettu.

Isäni huomaa ajoissa aikomukseni ja kiroaa keitoksensa luota: Älä perkeleessä avaa niitä ikkunoita, voi käryt pistää poliisien nenään. ! – Se on pian linnareissu sitten. – Menen morjestamaan isäänikin halauksella ja huomaan hänen käsiensä vapinan. Isäni toteaa siihen: - Nyt minusta tulisi hyvä hiekan seuloja. - Olen tullut kotiini ja lapsuuden muistot ympäröivät minut. –
Ulkona syystuuli riepottelee ruskeita pihlajan lehtiä ja piipun ilmahormista tuleva pontikan haju häipyy taivaan tuuliin.


Toimittaja(t): haapala

Luotu: 5.10.2004

 

 

 
 
Lisää juttuja täällä
Click this to read moore.